czwartek, 7 marca 2013

Orkisz - zboże o niezwykłych właściwościach!

Orkisz – stara odmiana pszenicy, wyjątkowo zdrowa i niedoceniona. Jej cudowne właściwości są odkrywane na nowo!



Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Pszenica orkisz (Triticum spelta L.), zwyczajowo nazwana orkiszem - gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych. Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, szczególnie cenili sobie wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm który dawał im zdrowie, sprawność fizyczną i siłę a nawet inteligencję. 

źródło: wikipedia

Ziarno orkiszu ma duże właściwości zdrowotne, wzmacnia odporność, usuwa toksyny, ma dobry wpływ na krew, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Ponadto obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia, przy alergiach, wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek. Działa rozgrzewająco, więc wspomaga krążenie, jest tłusty, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej. 


Badania nad orkiszem przeprowadzone w XX w. w Niemczech przez dr medycyny Gottfield Hertz i naturoterapeuty Wighard Strehlow z Konstancji, trwające trzydzieści pięć lat wykazały, że najwartościowsze składniki znajdują się, nie tak jak w znanych nam dotychczas gatunkach zbóż, w łusce, ale w ziarnie wewnętrznym. Naukowcy wykryli w nim obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest budulcem m.in. ciał odpornościowych, jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym, daje to orkiszowi - potwierdzone przez badania naukowe - właściwości antyrakowe. 

Orkisz zawiera duże ilości lekkostrawnego białka (więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej), błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin, biopierwiastków a także lepiej przyswajalny gluten. Ta stara odmiana pszenicy jest bogata w kwasy nienasycone, przede wszystkim kwas linolenowy. Ponadto zawiera witaminy A, D i E i z grupy B oraz cynk, miedź, selen, żelazo, fosfor, magnez i wapno. 

Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Bardzo ważne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren, barwników, sztucznych konserwantach i polepszaczy. 

Orkisz jest poważną alternatywą żywieniową dla wszystkich, którym leży na sercu własne zdrowie jak i zdrowie najbliższych.

Oprócz wszystkich powyższych właściwości zdrowotnych orkisz jest po prostu smaczny - ma delikatny orzechowy smak i jest łatwostrawny. Można go spożywać w formie ziarna, mąki, płatków, kaszy, makaronów czy kawy. Z orkiszu można przyrządzić chleb, oraz pozostałe wypieki, ponieważ są bardzo dobre w smaku i zdrowe. Wszelkie produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu i utrzymują w zdrowiu żołądek i jelita. Mąki orkiszowe można kupić w większych sklepach spożywczych, a pozostałe produkty w sklepach ekologicznych.

Warto również dodać, że orkisz nie poddaje się modyfikacjom genetycznym, co pozwoliło mu przetrwać w niezmienionej formie, nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Od kilku lat przywraca się go do upraw również w Polsce.

źródło: polskieradio.pl

Oczywiście najlepsza mąka to ta pochodząca z pełnego przemiału :)
Polecam mój przepis na razowy chleb z mąki orkiszowej .


7 komentarzy:

  1. Witam serdecznie.
    Czy da się Pani zaprosić na stronę:
    http://www.przepisy.zbiorek.net.pl
    i tam zamieścić tam artykuły w celu zareklamowania blogu?

    Zapraszam też do społeczności https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199 warto tam zajżeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Elu, z całego serca dziękuje za Pani wpisy..... Czytam wszystko i stopniowo wprowadzam do naszej rodzinnej diety. Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, czekam na informacje jak rodzina przyjęła nową dietę :)

      Usuń
  3. Bardzo profesjonalnie i rzeczowo przygotowany tekst. Po przeczytaniu tego tekstu zacznę robić sam chleb. Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  4. To JEDNA Z CIEKAWYCH STRON ,PROSZĘ PISAC WIĘCEJ I PROSZĘ O WIĘCEJ PRZEPISÓW W PANI WYDANIU ,SA NAPRAWDE DOMOWE I PRZY TYM SMACZNE POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) obiecuję, że będzie więcej przepisów :)

      Usuń

Zachęcam do pisania konstruktywnych komentarzy :) Nie publikujemy komentarzy niepodpisanych.